|   |
 
Golfböcker

Golfböcker

Jag är ingen samlare när det gäller golfböcker, här presenteras istället böcker som hjälper dig med ditt samlande.
Golfböcker- för samlaren av hickoryklubbor


En fantastisk bok om Stewart klubbor, boken ligger till stor del bakom mitt speciella intresse för klubbor gjorda av Tom Stewart. Jag beställde den via www.hickorygolfer.com då Ralph fortfarande var i livet, han var vänlig nog att signera boken åt mig. Boken fanns i en lyxversion i inbunden variant (75ex) medan "pocketutgåvan" som jag har trycktes i 500 ex. Jag är osäker på om man via dödsboet fortfarande kan beställa boken. Min mest lästa bok.


En bok om George Nicoll, håller inte samma klass som Ralph´s bok om Sewart men självklart ett måste om man har några Nicoll-klubbor.


En trevlig bok som ger en allmän information om hickoryklubbor och dess värde, det är dock värt att tänka på att klubborna för hickorygolf oftast har ett litet värde för samlaren. Det är priset till 80% inte har med klubbornas spelegenskaper att göra.


För att identifiera en klubbtillverkare så använde de flesta ett "Cleek mark", i George Nicolls fall var detta en hand, i Tom Stewarts fall var det en pipa. På samma sätt gjorde de andra hundratals av dåtidens tillverkare. Detta är en uppslagsbok på dåtidens tillverkare och hur man identifierar dem.


Tillverkare av klubbor var "smederna" men också klubbarnas pron satte sina stämplar på klubborna, här kan man leta upp information, dels om tillverkarna men också om prona och vilken klubb de var på och när. På detta sättet kan man ofta tidsbestämma klubborna relativt exakt.


Motsvarande bok om aerikanska klubbtillverkare och pron, det är vanligt att man hittar engelska klubbar med amerikanska pro- stämplar och tvärt om.


Bok om samlandet av antika golfprylar, ingen bok jag rekommenderar.
 
 
 
Golfböcker- av intresse

Kanske den första svenska instruktionsboken om golf av Abe Mitchell. (se min Mongrel Mashie under Tom Stewart klubborna) Jag tycker att det är roligt att se att många av de klasiska svingarna under denna tiden, Bobby Jones och Abe Mitchell har mycket mer likheter med dagens bästa proffssvingar än t.ex. Jack Niclaus m.fl. har. Roligt är att läsa att ordet "sving" inte tagit upp utan det heter sväng. Abe påpekar också att det på 1920-talet började bli ont om bra skaft-ämnen så att man skulle vara rädd om de man hade. Boken kom ut 1928 på svenska och kostade då 12 kronor vilket måste varit en ansenlig summa.


Golfhistorier från "rätt" tid.



Och för övrigt anser jag.....
- Att avståndsmätare borde förbjudas inom golfen