|   |
 
Harry Vardon var en av dåtidens superstjärnor, vi känner idag till bl.a. Vardon-greppet.

Från A Wee Nip tidningen (se länkar) har jag klipp ut och översatt ett stycke som handlar om hans egna klubbor och vad han rekomenderar för nybörjaren.


Harry Vardon ...
Hans klubbar och dina

År
1905, listade Vardon klubborna han regelbundet haft i sin
bag men varnade också för att man måste beakta vad som var lämpligt
för en man av hans storlek: 5 fot 9 - ¼ inches tall och 11 - ½ stone
(161 pounds).

Klubba Längd i tum Vikt i ounces
Driver 42 12¾
Brassy 42 12½
Brassy (more lofted) 42 12½
Cleek 37 13½
Mongrel-Iron 37 15
Mid-Iron 36½ 15¼
Mashie (running) 36½ 15¼
Mashie (pitching) 36½ 15¼
Niblick (Logan’s) 37 19
Putter 33½ 15

Vardon noterade: "Det kommer att framgå att jag har vad jag kallar en Mongrel Iron i min bag, och med det menar jag en klubba som inte
överensstämmer endast till modellen av en sorts klubba. Vissa mongrel klubbor är ofta mycket bra, och min Mongrel Iron har blivit en stor favorit. Jag fick den av en amerikansk gentleman, och den kan beskrivas som en korsning mellan en mid-iron och en driving-iron, och är mycket kraftfull. Tidigare bar jag ofta en driving-mashie i min bag men min Mongrel-iron har tagit dennes plats. "

För de som är nybörjare i
golf föreslår Vardon sex grundläggande klubbar - driver, brassie, cleek, Iron, Mashie och putter.

För nybörjare, föreslog Vardon att man skall köpa klubborna en åt gången, han leker med tanken att över tiden, även om det kan finnas dåliga klubbor som man köper, så kommer man även på ett slumpartat sätt hitta riktiga skatter som man kan bygga vidare på.

Vardon varnade också nya spelare från att köpa en uppsättning klubbor i en sportaffär eftersom resultatet skulle bli påvert och ganska olämpligt för sitt ändamål. "Kanske före sin tid föreslog Vardon en custom fitting av en golfproffs efter spelarens längd, byggnad och räckvidd.