|   |
 
Tom Stewart    George Nicoll   Samlarklubbor 
Golfklubbor

Klubbmodell av Tom Stewart Längd (tum) Loft mellan Medelloft Motsvarar modern klubba
Driving Iron
39.2"
19-21°
20°
2-Iron 39" 20°
1-Iron
39.2"
18-23°
20°
2-Iron
38.3"
22-28°
25.5°
Mashie Iron
38.1"
22-29°
26°
Mid-Iron
38.3"
23-29°
27°
4-Iron 38" 26°
Iron
38"
25-29°
28°
Mongrel Mashie
37.9"
27-29°
28°
5-Iron 37.5" 29°
3-Iron
37.75"
27-30°
28.5°
4-Iron
37.25"
32-37°
35°
Mashie
36.7"
35-37°
36°
7-Iron 36.5" 36°
Spade Mashie
36.5"
40-48°
41°
8-Iron 36" 40°
Mashie Niblick
36"
45-50°
46°
9-Iron 36" 44°
Niblick
36"
46-57°
52°
PW 36" 48°

Denna lista är förenklad men i grunden lånad från Ralph Livingstone III´s hemsida www.hickorygolf.com

Att Välja klubbor

Med moderna klubbor var jag ingen som tyckte om långa järnklubbor, det var nästan så att jag drog mig för att slå en järn-5:a. Med hickoryklubbor är det annorlunda, nu kan jag njuta och känna säkerhet med min Cochrane järn-1: på 17°, varför vet jag inte men jag sveper iväg de långa hickoryklubborna.

Jag själv spelar oftast bara med en träklubba i bagen och resten järn. Jag har sällan mer än totalt  8 klubbor i bagen.

Personliga reflektioner om vissa av järnklubborna.

Långa järn (Cleek, Driving Mashie, Driving iron, 1-iron)
Det är roligt att kunna slå ett lågt slag, då känner man sig som en äkta hickoryspelare. Jag tycker dessa klubborna är mycket roligare än att ha en andra träklubba i bagen.

Mellanjärn (2-Iron, Mashie Iron, Mid-Iron, Iron, Mongrel Mashie, 3-Iron)
Ofta sa man förr att Mid-Iron eller Järn-2:an var en av "arbetshästarna" i setet, klubbor som användes såväl från tee som fairway.

Mashie (4-Iron, Mashie)
Jag har en järn-4:a och ett par mashies, jag tycker dessa är för nära varandra för att ha båda i bagen, det blir oftast (alltid) järn-4:an som jag kan skafta ner om det behövs, det är en R.T.J. Från Järn-4:an och nedåt till Niblicken så slår jag gärna halvslag med klubborna.

Korta järn (Spade mashie, Mashie niblick, Niblick)
Spade mashie är en klubba som inger mycket förtroende men saknar lite känsla i träffen men jag gillar den. Mashie Niblick är en perfekt klubba att chippa med. När det gäller de korta klubborna känns det verkligen värt att leta tills man hittar något som amn trivs med. Jag har spelat med en Mashie Niblick av Lofter-modell och en Niblick med ca 51° vilket troligtvis är ganska normalt. Jag letade länge efter en ny snyggare Mashie Niblick och en mer loftad Niblick, jag har en fantastisk Mashie Niblick av George Nicoll men ville ha en ny Stewart.

Jag är inte säker men jag misstänker att det var ovanligt med mer loftade niblickar i europa utan att jag var tvungen att hitta en i USA, via Ebay lyckades jag köpa två uppsättningar med Mashie Niblick och Niblick. (jag vet att det känns som fusk...) Ett absolut matchat set som gjorts till en US-Open spelare, jag väljer att tro att dessa har spelat denna tävling, dessa är på 45° och 54°, en dröm. Som inte detta var nog kom jag över en Mashie Niblick på 49° och en Niblick på 57°, alla dessa klubbor var Tom Stewart.

Att spela med Niblicken oavsett om den har 51° eller 57° så är det inte som att slå en modern Sandwedge, det är mycket roligare även om det är svårare, klubborna har ingen bounce. Att klubborna saknar bounce gör också att man inte kan slarva med tekniken i bunkrarna eller det bästa är att inte hamna där alls.
Svingvikt

Svingvikt är ett mått som mäts med en svingviktsvåg som används sedan ca 60år för att försöka matcha golfklubbor med varandra, i grunden är det ett ganska värdelöst mått men man  har inte kommit på något som är så mycket bättre. Moderna golfklubbor brukar vara matchade till D2 vilket jag tror är för tungt för de flesta golfare. När man skall sätta ihop ett spelset med hickoryklubbor tycker jag inte man skall lägga för stor vikt vid just svingvikten, det är absolut OK om det skiljer många svingvikter mellan olika klubbor, det är huvudsaken att det känns bra.

När man renoverar klubbor och man vill förlänga eller korta klubborna så kan det vara bra att mäta svingvikten så att man inte kommer aldeles fel, en tum motsvarar 6 svingvikter ( D0 blir D6). I hickoryset är det oftast så att längre järnklubbor har låga svingvikter medan en Niblick oftast är höga svingvikter.

Renovering

Det fina med att renovera klubbor att det behövs ett minimum av utrustning.

- Skruvstäd, för att skydda klubborna använder jag två slipklotsar i kork som skydd, finns säker bättre.
- Metallfil
- Smärgelduk (sandpapper på duk) korn 320 och 400 finns bl.a. på  Bauhaus
- Hockeytape finns på bl.a. Jula (Art.nr: 540080)
- Vaxad lintråd finns på Panduro hobby
- Skinn till greppen (jag hittade detta på Stoff & Stil tillsammans med en kniv i form av en rulle)
- Dorn 3mm (för puttern är det ofta 2 mm) finns på Bauhaus
- Autosol
- Shellack kan i Malmö köpas på Östra färghandeln eller på Byggfabriken (flingor som löses i T-sprit)
- 3 mm ståltråd, det vet jag inte var man köper men jag har använt lite vad jag har.
- Epoxi (ej snabbepoxi)
- Casco trälim (måste vara den dyra med grön kork)

Mänga använder borrmaskin med stål- eller mässingsborste, jag tycker ofta detta gör mer skada om man vill ha ett riktigt fint resultat utan att det är bättre med att direkt börja med smärgelduken och gnugga.

På t.ex. www.golflinks.se kan man se hur Owe och Klas renoverar klubbor, det var Klas Olsson från Lunds GK som visade mig hur man gjorde.
http://www.golflinks.se/true/restore_irons.asp  renovering av järnklubbor
http://www.golflinks.se/true/restore_woods.asp renovering av träklubbor
http://www.golflinks.se/true/restore_grips.asp renovering av grepp
Självklart är proffs som Klas överlägsen i skicklighet och snabbhet men med intresse och noggrannhet kan man få ett mycket bra resultat.



Och för övrigt anser jag.....
- Att avståndsmätare borde förbjudas inom golfen.
 
Min utrustning & annat
 
Tom Stewart
George Nicoll
Samlarklubbor
Golfbollar
Golfbagar
Golfböcker